اختلال شدید در دسترسی به اینترنت در ایران
شرکت ارتباطات زیرساخت، وابسته به وزارت ارتباطات ایران، از بروز اختلال سراسری در دسترسی به اینترنت خبر داد.
به گزارش ایرنا، این نهاد دولتی در بیانیهای اعلام کرد: «ارتباط بینالملل برخی مسیرهای زیرساخت کشور با مشکل مواجه شده و اختلال به صورت سراسری روی بیشتر آیاسپیهای کشور اتفاق افتاده است.»
همچنین نتبلاکس که ترافیک اینترنت جهانی را رصد میکند در نخستین ساعات بامداد یکشنبه خبر داد که دسترسی به اینترنت در ایران دچار «اختلال عمده» شده است.
خامنهای برای اولین بار پس از جنگ ایران و اسرائیل در یک مراسم عمومی حاضر شد
رسانههای ایران تصاویر اولین حضور علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، در یک مراسم عمومی از زمان آغاز جنگ ۱۲ روزه میان ایران و اسرائیل را منتشر کردند.
بر اساس چند تصویر و ویدئو که اواخر شامگاه شنبه ۱۴ تیر منتشر شد، علی خامنهای در مراسم عزاداری شب عاشورا در حسینیه بیت رهبری حاضر شد و در بخشی از این مراسم از محمود کریمی، نوحهخوان، خواست تا نوحه «ای ایران» را بخواند.
ترانه مشهور «ایران ایران» در اصل سروده تورج نگهبان و به خوانندگی محمد نوری است و محمود کریمی با افزودن عبارات متعدد مذهبی، متن آن را تغییر داده است.
این نخستین حضور عمومی رهبر جمهوری اسلامی از روز ۲۳ خرداد است؛ او در جریان جنگ ۱۲ روزه اسرائیل و ایران و روزهای پس از آن از انظار عمومی غایب بود و در این مدت تنها سه پیام ضبط شده ویدئویی از او منتشر شد.
پیش از این اعلام شده بود که علی خامنهای شامگاه چهارشنبه در مراسم عزاداری حاضر خواهد بود اما غیبت او در آن مراسم و همچنین در مراسم دو شب پس از آن خبرساز شد؛ رویه هر ساله او حضور در مراسم شبهای هفتم تا یازدهم محرم بوده است.
پیش از این رئیسجمهور آمریکا دستکم دو بار گفته بود که مانع از کشته شدن علی خامنهای شده است. دونالد ترامپ حتی یک بار در میانه حملات سخت اسرائیل در پیامی تأکید کرد که آمریکا از محل اختفای رهبر جمهوری اسلامی آگاه است، اما قصد کشتن او را ندارد.
در طول بیش از سه هفتهای که رهبر جمهوری اسلامی در مخفیگاه بود، صداوسیما و رسانههای ایران در تلاش برای توجیه یا عادی نشان دادن غیبت او بودند؛ با این حال غیبت خامنهای از انظار عمومی در طول جنگ و پس از آتشبس در رسانههای مختلف و همچنین در شبکههای اجتماعی پرسشها و واکنشهای مختلف و پرشماری به دنبال داشت.
خامنهای هفته گذشته در پیامی ضبطشده ادعا کرده بود که ایران در درگیری اخیر در برابر اسرائیل و آمریکا پیروز شده است؛ ادعایی که از همان روز توسط دیگر مقامات و رسانههای حکومتی تکرار شده است.
ابراز نگرانی گزارشگران سازمان ملل از سرکوب پس از برقراری آتشبس در ایران
گزارشگران ویژه سازمان ملل از جمله گزارشگر ویژه امور ایران در بیانیهای که روز جمعه منتشر شد از سرکوب مخالفان سیاسی و منتقدان در ایران در پی برقراری آتشبس میان ایران و اسرائیل ابراز نگرانی کردند.
آنها در بیانیه خود از جمله گزارشهای اعدام چندین نفر، ناپدیدسازی قهری و بازداشتهای جمعی را مایه نگرانی توصیف کردهاند.
این بیانیه تأکیدی است بر پیام خانم مای ساتو، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر ایران، در شبکه ایکس که روز جمعه به حکومت جمهوری اسلامی هشدار داده بود: «دولتها نباید از شرایط پس از درگیری [جنگ] به عنوان فرصتی برای افزایش سرکوب اقلیتهای اتنیکی و مذهبی و همین طور مخالفان استفاده کنند.»
آنها نیز همچنین به وضعیت زندانیان سیاسی زندان اوین و انتقال آنها در پی حمله اسرائیل به زندانهایی چون قرچک اشاره کردهاند.
در ادامه این بیانیه با اشاره به شش اعدامی که در کمتر از دو هفته گذشته در ایران رخ داده، گزارشگران سازمان ملل درباره محاکمههای فوری و فوتی با اتهام جاسوسی برای اسرائیل هشدار داده و گفتهاند که این گونه دادگاهها به اعدام بیشتر میانجامد.
تاکر کارلسن، مجری آمریکایی راستگرا، میگوید با پزشکیان مصاحبه کرده است
تاکر کارلسن، مجری سابق فاکس نیوز و از چهرههای رسانهای راستگرای آمریکا روز شنبه اعلام کرد که با مسعود پزشکیان، رئیسجمهور ایران، گفتوگو کرده و آن را بهزودی منتشر میکند.
او که به جریان محافظهکار حزب جمهوریخواه نزدیک است و در ماههای اخیر از مخالفان حمله آمریکا به ایران بوده و بعد از جنگ ۱۲ روزه نیز از مشارکت آمریکا در حمله به تأسیسات هستهای ایران انتقاد کرد، میگوید گفتوگو با آقای پزشکیان از راه دور و به واسطه مترجم انجام شده است.
آقای کارلسن در ویدئویی که در شبکه ایکس منتشر کرد، گفت احتمالا نمیتوان همه پاسخهای رئیسجمهور ایران را باور کرد اما مخاطبان خودشان باید تصمیم بگیرند که حرفهای او را باور کنند یا نه.
او همچنین گفت برای سومین بار از نخستوزیر اسرائیل دعوت به مصاحبه کرده و امیدوار است بنیامین نتانیاهو با این درخواست موافقت کند.
تلگراف: موشکهای ایران به پنج پایگاه نظامی اسرائیل اصابت کردند
روزنامه تلگراف چاپ لندن روز شنبه در خبری اختصاصی خبر داد که شش موشک ایران در خلال جنگ ۱۲ روزه توانستهاند به پنج پایگاه نظامی اسرائیل اصابت کنند، پایگاههایی در شمال و جنوب و مرکز این کشور، از جمله پایگاه هوایی مهم تل نوف در جنوب.
این روزنامه منبع خبر خود را دادههای راداری عنوان کرده که از طرف دانشگاه ایالتی اورگون در آمریکا در اختیارش قرار گرفته است.
تلگراف نوشته است که رسانههای داخل اسرائیل به دلیل اهمیت این خبر از نشر آن منع شدهاند، و رادیوفردا هم به طور مستقل قادر به راستیآزمایی این خبر نیست.
ارتش اسرائیل هم از اظهار نظر درباره این خبر خودداری کرده است.
جنگ میان اسرائیل و ایران روز ۲۳ خردادماه با حملات ضربتی اسرائیل به اهدافی بسیار استراتژیک در تهران آغاز شد، اهدافی که عدهای از بالاترین ردههای نظامی سپاه را نیز شامل میشد، از جمله حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران.
ایران در مقابل هر شب به این حملات پاسخ داد تا آن که پس از ۱۲ روز رئیس جمهور آمریکا آتشبس میان طرفین را اعلام کرد.
انجام اولین پرواز از فرودگاه تبریز پس از ۲۳ روز وقفه
مدیرکل فرودگاههای آذربایجان شرقی از باز شدن فرودگاه بینالمللی تبریز پس از ۲۳ روز توقف فعالیت خبر داد.
رامین آذری امروز شنبه ۱۴ تیرماه گفت: «با باز شدن و بازسازی باند فرودگاه بین المللی تبریز امروز پس از ۲۳ روز وقفه پرواز تبریز به استانبول توسط شرکت هواپیمایی ایرانی آتا انجام شد.»
بهگفتۀ این مقام مسئول، این فرودگاه «هماکنون آماده اعزام و پذیرش پروازهای داخلی و خارجی است».
فرودگاه تبریز یکی از اهداف حملات هوایی اسرائیل بود و تصاویر منتشرشده پس از توقف جنگ نشان داد که بخشهایی از باند این فرودگاه بهشدت آسیب دیده است.
روز جمعه نیز رسانههای ایران از نشستن نخستین پرواز خارجی در فرودگاه بینالمللی امام خمینی پس از ۲۰ روز بسته بودن آسمان ایران خبر دادند.
آسمان ایران از بامداد ۲۳ خرداد در پی حملات هوایی اسرائیل بسته شد. در طول ۱۲ روز جنگ اسرائیل و ایران، جنگندههای اسرائیلی بر آسمان غرب تا مرکز ایران تسلط داشتند و پس از متوقف شدن جنگ نیز آسمان کشور همچنان بسته مانده بود.
براساس این گزارش، قرار است پروازهای داخلی و بینالمللی کلیه فرودگاههای کشور در طول مدت روز از ساعت پنج صبح تا ۱۸ (عصر) انجام شود.
هشدار فرزند محمدباقر بختیار در مورد وضعیت خطرناک پدرش در زندان
فرزند محمدباقر بختیار میگوید مسئولان زندان بزرگ تهران از تحویل گرفتن ۱۱ داروی حیاتی پدرش که پس از حملۀ اسرائیل به زندان اوین به این زندان منتقل شده، خودداری کردهاند.
عطیه بختیار امروز شنبه ۱۴ تیرماه اعلام کرد این اقدام مسئولان زندان در حالی است که محمدباقر بختیار به پس از «انتقال وحشیانه» به زندان بزرگ تهران در فشافویه تا کنون دو بار بستری شده است که یک بار آن بهدلیل آسیبهای موج انفجار در روز حمله به اوین بوده است و دیگر بار بهدلیل وخامت حالش پس از قطع داروهای قبلی مربوط به آسیبهای شیمیایی جنگ ایران و عراق.
خانم بختیار هشدار داده است که در صورت نرسیدن داروهای حیاتی پدرش «احتمال از دست رفتن کلیههای او بسیار بالا است و « اگر اتفاقی برای پدرم بیفتد، علی خامنهای مسئول مستقیم این جنایت خواهد بود».
محمدباقر بختیار از فرماندهان سپاه پاسداران در جنگ ایران و عراق بود که سال ۱۳۶۸ از سپاه استعفا داد. ۲۵ بهمن پارسال او در یک تجمع اعتراضی به تداوم زندان خانگی میرحسین موسوی، مهدی کروبی و زهرا رهنورد بازداشت، محاکمه و زندانی شد.
بشرا دستورنژاد، بازیگر مقیم آمریکا، از بازداشت «خشونتآمیز» پدرش در ایران خبر داد
بشرا دستورنژاد روز شنبه ۱۴ تیرماه در اینستاگرام از بازداشت پدرش مهران دستورنژاد در ایران «بهشکلی خشونتآمیز» خبر داد.
این بازیگر و مدل ایرانی که از سال ۲۰۱۲ مقیم آمریکا شده است، نوشت پدرش که با او و خانوادهاش مهاجرت نکرد، «هرگز درگیر سیاست نبوده و به «زندگی با حداقل امکانات در ایران و نگهداری از پدر و مادرش و اعتقادات بهائیاش» مشغول بوده است.
خانم دستورنژاد گفته است «تنها "جرم" پدرش این است که عضو جامعۀ بهائی است و دلش نمیخواست ایران را ترک کند».
این بازیگر ایرانی در عین حال از بازداشت خشونتآمیز و بیدلیل «تعداد زیادی از دوستان و نزدیکان بهائی» دیگر نیز خبر داده است.
پس از توقف جنگ ۱۲ روزه اسرائیل و ایران، موج گستردهای از بازداشت شهروندان بهبهانۀ «همکاری یا جاسوسی برای اسرائیل» در ایران گزارش شده است.
مای ساتو، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر ایران، روز جمعه ۱۳ تیرماه اعلام کرد «صدها نفر، شامل کاربران شبکههای اجتماعی، روزنامهنگاران، مدافعان حقوق بشر و شهروندان خارجی، از جمله افغانستانی، و افراد متعلق به اقلیتهای اتنیکی و مذهبی، بهائیها، کردها، بلوچها و عربها و… به بهانه همکاری یا جاسوسی برای اسرائیل دستگیر شدهاند.»
مای ساتو به حکومت جمهوری اسلامی هشدار داده است: که «دولتها نباید از شرایط پس از درگیری [جنگ] بهعنوان فرصتی برای افزایش سرکوب اقلیتهای اتنیکی و مذهبی و همینطور مخالفان استفاده کنند.»
عکسهایی از زندگی در تهران زیر بمباران
تهران ۱۲ روز جنگ اسرائیل و ایران را در سکوتی گذراند که فقط صدای انفجارها و شلیک پدافندها آن را میشکست. ایرانیها در خانههایشان با ترس و اضطراب، بیخواب و چشمانتظار، روزها و شبها را سپری میکردند. در این عکسها که یک عکاس ایرانی با نام محفوظ به آسوشیتدپرس داده است، تلاش ساکنان پایتخت برای پناه بردن به چیزهای آشنا و ادامۀ زندگی عادی در بحبوحۀ جنگ و بمبارانها به تصویر کشیده شده است.
ترامپ میگوید ایران با بازرسیها و توقف غنیسازی موافقت نکرده است
رئیس جمهور ایالات متحده تصریح کرد که ایران با بازرسی از برنامه هستهای خود یا دست کشیدن از غنیسازی اورانیوم موافقت نکرده است.
دونالد ترامپ بامداد شنبه در هواپیمای ویژه ریاست جمهوری به خبرنگاران گفت که معتقد است برنامه هستهای تهران «برای همیشه» به عقب رانده شد، اگرچه ایران میتواند آن را در مکانی دیگر از سر بگیرد.
او همچنین گفت که روز دوشنبه در کاخ سفید با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، در مورد ایران گفتوگو خواهد کرد.