دبیرکل حزبالله لبنان میگوید که از درخواستهای مطرح شده در لبنان برای تحویل موشکهای این گروه «متعجب» است. نعیم قاسم مدعی شده که این موشکها «اساس قدرت دفاعی ما هستند».
او روز یکشنبه ۱۵ تیر در نخستین مراسم عاشورا پس از کشته شدن حسن نصرالله و جانشین او، هاشم صفیالدین، که در حملات پاییز سال گذشته در ضاحیه، حومه جنوبی بیروت، هدف حملات اسرائیل قرار گرفتند، سخن میگفت.
نعیم قاسم افزود حزبالله «بر عهد خود» به تداوم راه «مقاومت» پایبند است و «هرگز بخشی از مشروعیتبخشی به اشغال در لبنان و منطقه نخواهد شد» و عادیسازی رابطه با اسرائیل را نمیپذیرد.
حزبالله که تا پیش از این مهمترین بازوی منطقهای جمهوری اسلامی محسوب میشد، از سوی آمریکا و شماری از کشورهای اروپایی تروریستی شناخته شده است.
حزبالله از یک روز پس از حمله گروه افراطی حماس به اسرائیل به کارزار جنگی علیه اسرائیل پیوسته بود و زمانی توافق را پذیرفت که هزاران نیروی آن در عملیات انفجار پیجرها و بیسیمها زخمی شده و سپس صدها تن از نیروهای آن، دبیرکل و دو جانشین بعدی او نیز یکی پس از دیگری کشته شدند.
توافق آتشبس میان اسرائیل با دولت لبنان و حزبالله اواسط پاییز پارسال با میانجیگری دولت جو بایدن و حمایت دونالد ترامپ که در آستانه بازگشت به کاخ سفید بود، به دست آمد.
با این حال، توافق آتشبس به اسرائیل امکان داد که هم در نقاط راهبردی در جنوب لبنان حضور نظامی داشته باشد و هم هر زمان که لازم بداند، عملیات نظامی موضعی علیه نیروهای حزبالله و تسلیحات آنها را عملی کند.
نعیم قاسم در سخنان روز یکشنبه خود اسرائیل را متهم کرد که توافق آتشبس را با «هزاران مورد نقض» از میان برده است.
او گفت: «تهدید به توافق جدید، ما را به پذیرش یا تسلیم وادار نمیکند، بلکه باید از متجاوز خواسته شود که توقف کند».
اظهارات دبیرکل حزبالله در میانه تشدید فشار بر این گروه برای خلع سلاح بیان شده است.
توماس باراک، فرستاده ویژه آمریکا در سوریه، طرحی تهیه کرده که مبتنی بر خلع سلاح حزبالله، آغاز کمک به لبنان برای بازسازی و خروج اسرائیل از جنوب لبنان است.
آقای باراک روز ۱۴ تیر در پیامی در شبکه ایکس فرصت کنونی را یک لحظه تاریخی برای کنارگذاشتن فرقهگرایی، بیدار شدن امیدها و تحقق وعده «یک کشور، یک ملت، یک ارتش» نامید.
توماس باراک اظهارات دونالد ترامپ را یادآوری کرد که همواره لبنان را «یک سرزمین فوقالعاده با مردمی فوقالعاده» نامیده و گفته است «بیایید عظمت را به لبنان برگردانیم».
رئیسجمهور آمریکا بارها در دوره اخیر یادآوری کرده که بیروت روزگاری عروس شهرهای خاورمیانه بود و یک مشاور ارشد لبنانیزاده او، مسعد بولُس، معتقد است که این کشور را میتوان به دوران خوش گذشته بازگرداند.
نشریه اکونومیست هفته گذشته در گزارشی در مورد طرح توماس باراک نوشت آمریکا خواهان آن است که تا ماه نوامبر، نخستین سالگرد آتشبس، حزبالله سلاحهای خود را تحویل داده باشد.
گزارش اکونومیست افزوده بود تا تحویل تسلیحات حزبالله، هیچ کشوری برای بازسازی لبنان هزینه نخواهد کرد و اسرائیل نیز با تداوم حملات هوایی خود علیه این گروه، ۵ تپه راهبردی در جنوب لبنان را در اشغال خود نگاه خواهد داشت.
رسانههای عربزبان خاورمیانه شنبه ۱۴ تیر گزارش دادند که مذاکرات سران لبنان برای تنظیم پاسخی واحد به پیشنهاد آمریکا سرعت گرفته است.
بر اساس گزارشهای الشرق و الحدث، سران لبنان به حزبالله گفتهاند که اجازه نخواهند داد که این گروه کشور را به سوی ویرانی بیشتری بکشاند.
این گزارشها افزوده بود که آمریکا انتظار دارد دولت بیروت تا روز دوشنبه ۱۶ تیر به سند درخواستهای ارائه شده از سوی توماس باراک پاسخ دهد.
رسانههای یادشده نوشتند در منطقه این نگرانی تقویت شده که اگر این گامها ثمربخش نباشد، حملات ارتش اسرائیل در لبنان گسترش یابد و شاید حتی دور دیگری از بمبارانهای گسترده اسرائیل در لبنان از سرگرفته شود.
این تحولات در شرایطی است که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، برای دیدار و گفتوگو با دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، یکشنبه ۱۵ تیر راهی واشینگتن میشود.
قرار است موضوع ایران و مسائلی مانند گسترش صلح منطقه در دستور کار رهبران آمریکا و اسرائیل در دیدار آنها در روز دوشنبه ۱۶ تیر در کاخ سفید باشد.
آقای ترامپ در پایان حمله مشترک آمریکا و اسرائیل به جمهوری اسلامی ایران گفت برخی کشورها مایل به پیوستن به پیمانهای صلح ابراهیم و عادیسازی رابطه با اسرائیل هستند چون «مشکل اصلی ایران بود».
گیدئون سعار، وزیر خارجه اسرائیل، چند روز پس از آتشبس با ایران، گفت کشورش خواهان برقراری مناسبات دیپلماتیک با لبنان و سوریه است.
دستور نخستوزیر لبنان به دستگیری نیروهای مسلح حزبالله
از سوی دیگر، همزمان با تشدید فشارها برای وادار کردن حزبالله به تحویل سلاحهای سنگین خود به ارتش لبنان، شماری از اعضای حزبالله روز جمعه در آیینهای شب تاسوعا در بیروت در حالی رژه رفتند که مجهز به سلاح بودند.
نیروهای حزبالله از زمان آتشبس پاییز پارسال کمتر با سلاح در نقاط مختلف این کشور، مانند بیروت، دیده شده بودند به ویژه به این دلیل که پیوسته زیر رصد ریزپرندهها، بالگردها و جنگندههای اسرائیل هستند.
انتشار ویدئوهای رژه اعضای مسلح حزبالله در منطقه الحمرا در بیروت واکنش تندی از سوی مخالفان این گروه و برخی از مردم بیروت ایجاد کرد که نگران کشانده شدن دوباره لبنان به جنگ با اسرائیل هستند.
ابراهیم منیمنه، یک نماینده مجلس لبنان که از منتقدین حزبالله و نفوذ ایران در لبنان بوده، حضور نیروهای مسلح حزبالله در خیابانهای بیروت را اقدامی برای ایجاد هراس و باقی نگاهداشتن شهر «در اسارت سلاح بیضابطه» و رویکردی «غیرقابل قبول» نامید.
در پی این واکنشها، سلام نواف، نخستوزیر لبنان، اعلام کرد در تماس با وزیران کشور و دادگستری در دولت خود، خواهان دستگیری و محاکمه نیروهای حزباللهی شده که با اسلحه در خیابانها حضور یافتهاند.