رئیسجمهور ایالات متحده شامگاه دوشنبه ۱۶ تیرماه در دیدار با نخستوزیر اسرائیل پس از حملات دو کشور به ایران گفت امیدوار است که آمریکا ناچار به حملهای دیگر علیه ایران نشود.
دونالد ترامپ در آغاز ضیافت شامی که برای بنیامین نتانیاهو برپا کرده بود، گفت که او و نخستوزیر اسرائیل همراه با هم «موفقیت چشمگیری» داشتهاند و «فکر میکنم که این موفقیت در آینده حتی بزرگتر هم خواهد شد».
او در پاسخ به خبرنگاری که پرسید چه عامل احتمالی میتواند موجب تصمیم او برای حملهای دیگر به ایران شود، گفت: «امیدوارم مجبور به انجام این کار نشویم. نمیتوانم تصور کنم که بخواهم این کار را انجام دهم. نمیتوانم تصور کنم که آنها [مقامهای ایران] مایل به این کار باشند. آنها میخواهند ملاقات کنند».
آقای ترامپ افزود: «آنها میخواهند به نتیجهای برسند و بسیار متفاوت از چیزی هستند که دو هفته قبل بودند».
رئیسجمهور ایالات متحده تصریح کرد: «فکر میکنم وقتی به آن سه سایت حمله کردیم ضربه بزرگی خوردند».
اسرائیل روز ۲۳ خرداد حملهٔ همهجانبهای علیه تأسیسات هستهای ایران، نظامی و همچنین فرماندهان جمهوری اسلامی انجام داد و ایالات متحده یک هفته بعد، روز اول تیرماه، با بمبافکنهای بی-۲ سه تأسیسات فردو، نطنز و اصفهان را بمباران کرد که به گفتهٔ آقای ترامپ، این مراکز را «به طور کامل و مطلق نابود کرد».
مقامهای جمهوری اسلامی در ابتدا میزان بالای تخریب این تأسیسات را انکار میکردند، ولی در روزهای بعد اعلام کردند که میزان خسارت بسیار بالاست.
رئیسجمهور آمریکا در بخش دیگری از اظهارات شامگاه دوشنبه خود گفت که مذاکرات هستهای با ایران به زودی از سر گرفته خواهد شد.
آقای ترامپ بدون اشاره به جزئیات گفت که مقامهای ایران «خواهان دیدار هستند» و قرار است دیداری دیگر بین واشینگتن و تهران برگزار شود و «خواهیم دید چه اتفاقی میافتد».
او سپس از فرستادهٔ ویژهٔ خود در امور خاورمیانه پرسید که زمان از سرگیری مذاکرات هستهای و دیدار با ایران چه زمانی خواهد بود و استیو ویتکاف در پاسخ گفت: «خیلی زود؛ هفتهٔ آینده یا همین حدود».
رئیسجمهور آمریکا همچنین با اشاره به اینکه تحریمها علیه سوریه را لغو کرد، گفت: «مشتاقم بتوانم در زمان مناسب تحریمها علیه ایران را هم بردارم و به آنها فرصتی برای بازسازی بدهم».
بنیامین نتانیاهو نیز با اشاره به حملات آمریکا به تأسیسات هستهای ایران گفت: «همراهی تیمهای ما ترکیبی فوقالعاده برای مقابله با چالشها و استفاده از فرصتها هستند».
او همچنین «از طرف اسرائیلیها و از طرف یهودیان سراسر جهان» از رئیسجمهور ایالات متحده به خاطر «تلاش برای صلح و امنیت در بسیاری از سرزمینها، به ویژه در خاورمیانه» قدردانی کرد.
پس از آن، نتانیاهو با اعلام اینکه خواهان نامزدی ترامپ برای دریافت نوبل صلح شده است، نامهٔ خود به کمیتهٔ نوبل را در اختیار رئیسجمهور آمریکا گذاشت.
نخستوزیر اسرائیل روز دوشنبه همچنین با دو تن از اعضای ارشد دولت او، مارکو روبیو وزیر خارجه و استیو ویتکاف دیدار و گفتوگو کرد.
او پس از دیدار با مارکو روبیو در شبکهٔ اجتماعی ایکس نوشت: «ما گفتوگویی اساسی و مهم در مورد تقویت اتحاد بین اسرائیل و ایالات متحده و در مورد چالشهای مشترکی که در عرصه منطقهای و بینالمللی با آن روبهرو هستیم انجام دادیم».
کاخ سفید: تماسهای مستقیم و غیرمستقیم با ایران ادامه دارد
در همین حال، سخنگوی کاخ سفید در نشست خبری روز دوشنبه خود گفت که ایالات متحده به طور مستقیم و غیرمستقیم با ایران در تماس است.
کارولین لیویت این موضوع را در پاسخ به سوالی درباره «تغییر موضع رئیسجمهور آمریکا در مورد مذاکرات با ایران» بیان کرد.
سخنگوی کاخ سفید چندی پیش گفته بود که دونالد ترامپ فکر میکند شاید توافق با ایران ضروری نباشد؛ با این حال آقای ترامپ روز یکشنبه گفت که ایالات متحده در حال کار با اسرائیل «روی چیزهای زیادی» است که یکی از آنها «احتمالا یک توافق دائم با ایران» است.
کارولین لیویت در نشست خبری خود گفت: «البته رئیسجمهور همیشه به صلح و دیپلماسی علاقه دارد».
او افزود: «این موضوع همچنان صادق است و دولت همچنان به طور مستقیم و غیرمستقیم با ایرانیها در مورد یک توافق در تماس است».